Αν σας αρέσει το σκι (και τα χειμερινα αθληματα γενικοτερα) και θελετε να γραφετε για αυτο πειτε το μου και θα σας κανω συντακτες του μπλογκ για να το γράφετε εσεις. Το μαιλ μου ειναι info@johnpatra.gr Τυχόν έσοδα από διαφημίσεις θα είναι δικά σας!

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Ιστορία του σκι αντοχής

Το σκι Αντοχής ήταν η πρώτη μορφή χιονοδρομίας. Η μακρινή ιστορία του ξεκίνησε στη βόρεια Νορβηγία όπου ανακαλύφτηκαν τοιχογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους μεφαφαλης πέδιλα στα πόδια, χρονολογούνται περίπου το 2000 π.χ. Οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης, λόγω των άσχημων κλιματολογικών συνθηκών, είχαν έντονο πρόβλημα μετακίνησης. Χρησιμοποιούσαν το σκι ως βασικό μέσο μετακίνησης που τους διευκόλυνε στις καθημερινές ασχολίες τους. Μάλιστα εθίστηκαν τόσο πολύ με αυτή τη δραστηριότητα που δημιούργησαν θεότητες, όπως ο Uilr, ο προστάτης των κυνηγών με τα σκι και ο Skade, ο θεός των σκι.

Ιστορικοί αναφέρουν τη χρήση των σκι στις στρατιωτικές ομάδες κατά το Νορβηγικό πόλεμο (1140) και τον πόλεμο μεταξύ Σουηδών και Νορβηγών (1179-(1240), επίσης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι Βίκινγκς βασιλείς ήταν επιδέξιοι σκιέρ. Ο πρώτος αγώνας Σκι Αντοχής έγινε το 1843 στην πόλη Tromsoe της Νορβηγίας και η πρώτη σχολή σκι το 1881 στο Telemark της ίδιας χώρας. Στην πόλη αυτή το 1825 γεννήθηκε ο Sodre Nordhem ο άνθρωπος που αργότερα ανέλυσε και βελτίωσε επιστημονικά το σκι Aντοχής.

Το 1922 οργανώνεται ο πρώτος υπερ-μαραθώνιος σκι Αντοχής - ο οποίος καλύπτει μια απόσταση 89 km - στη μνήμη του βασιλιά Vasa, γνωστός ως Vasaloppet. Από τότε και κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου στη Σουηδία γίνεται η μεγαλύτερη χιονοδρομική εκδήλωση της χώρας, όπου συμμετέχουν χιλιάδες αθλητές και αθλήτριες από όλο σχεδόν τον κόσμο. Το 1924 στους πρώτους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες διεξήχθησαν τα αγωνίσματα των 15 και 30 km με πρώτο νικητή τον Νορβηγό Th. Haug. Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ο Δημήτριος Ανδρεάδης από τη Βέροια το 1968 στη Grenoble της Γαλλίας. Από εκείνη τη χρονιά και κυρίως από το 1980 οι Έλληνες αθλητές συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

EOX

Δεν υπάρχουν σχόλια: